Et kulelyn i biblioteket – Haakon Nyhuus i 150 år

haakon_nyhuusDeichmanske bibliotek, Grünerløkka og  NBBS arrangerer fødselsdagsfeiring for bibliotekmannen Haakon Nyhuus i forbindelse med hans 150-årsdag, tirsdag 29. november kl. 19 i Grünerløkka bibliotek.
Han var mangeårig leder for Deichmanske bibliotek i Oslo, som han moderniserte i tråd med amerikanske og britiske modeller. Han hadde stor betydning for norsk bibliotekvesen.


Programmet er satt sammen av fem korte innlegg om Nyhuus og med omvisning v/filiallederen Kenneth Korstad. Han orienterer om planene for ombygging/rehabilitering av det som var Norges første folkebibliotekbygg.
nyhuus_karikaturBygdegutt, bohem og bibliotekar v/ Øivind Frisvold. Med Haakon Nyhuus fra Trysil til Kristiania og Chicago.
Revolutionen i Kristiania v/Berit Ch. Nielsen. Hva skjedde først og i de gamle bygninger, «kurven», utlånsstasjoner og frem til Norges første folkebibliotekbygning på Grünerløkka.
Amerikansk biblioteknikk  v/Unni Knutsen. Nytt i Norge: (Ordboks-)kataloger, Dewey osv.
Hele Norge skal med v/Kjartan Vevle.  «– og bøkene skulle stå som konstabler på rekke og rad fra sør til nord.» Amerikansk taylorisme ble en norsk «biblioteksentral».
Et praktisk og nasjonalt leksikon v/Bredo Berntsen. Nyhuus som hovedredaktør for «Illustreret norsk konversationsleksikon».
Omvisning v/Kenneth Korstad.
NOLUG (Norsk Online brukergruppe) har også deltatt i programsamarbeidet.
VELKOMMEN!

.