Christiania-bokhandleren Margaretha Clausdatter Møller

Da Margaretha Clausdatter Møller døde i 1703, hadde hun i 17 år vært en av Christianias bokhandlere, der hun også drev innen bokbinderi og forleggeri.
Anne Eidsfeldt har i Heimen vol 59, utgave 4 (publisert i januar 2023) analysert skiftet etter henne. Det kaster et opplysende lys over bokmarkedet og leseferdigheten på denne tida.
Artikkelen viser at Møller etterlot seg nærmere 20.000 eksemplarer bøker på dansk, tysk og latin. Det aller meste var andaktslitteratur på dansk. Men til forskjell fra andre bokhandlere i landet på denne tiden, var hennes beholdning av bøker stor. Skiftet viser også at hun hadde hele ni omreisende bokselgere som solgte bøker for henne «på landet». Eidsfeldt skriver at det store antallet bøker speiler et marked for andaktslitteratur, og at dette igjen kaster lys over leseferdigheten på denne tida.
Det lokalhistoriske tidsskriftet Heimen utgis i dag bare digitalt, og artikkelen «Bokmarkedet i Christiania rundt 1700 sett i lys av skiftet etter bokhandler Margaretha Clausdatter Møller» er gratis tilgjengelig her.
(Illustrasjonen viser et utsnitt av et bokbind som kan være utført av Møllers avdøde mann, Hans Hoff.)